Değerli üyelerimiz Becayiş konusu hususuna açıklık getirmek gerekirse ;
Becayiş kelime anlamı olarak “karşılıklı yer değiştirme” anlamına gelmekte olup, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Becayiş; aynı kurumda farklı yerlerinde bulunan, aynı unvan ve branştaki memurların karşılıklı olarak anlaşarak yer değiştirmeleri işlemidir. Becayiş işleminin yapılabilmesi için karşılıklı olarak dilekçe verilmesi ve kurumun atamaya yetkili amirlerince becayiş işleminin kabul edilmesi gerekmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun ilgli kısmı şu şekildedir :
""KARŞILIKLI OLARAK YER DEĞİŞTİRME:
Madde 73 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.)
Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.""" şeklindedir.
SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Md 29: karşılıklı yer değiştirme ( 657-4/A-Kadrolu )
"Aynı hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta görev yapan personel, görev yaptığı Bakanlık ve bağlı kuruluş teşkilatı içinde uygun görülmesi hâlinde karşılıklı olarak yer değiştirebilir."
SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR ( 657-4/B)
Kurum içi yer değişikliği
Ek Madde 3 - (Ek: 2/3/2009-2009/14799)Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.
Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.
a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.
SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI 4924 SAYILI KANUNA TABİ SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Atama ve yerleştirme işlemleri
MADDE 5 -
(2) Atama, yerleştirme ve yer değiştirme işlemlerine ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.
f) Aynı hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta bir yıl çalışan sözleşmeli personel, uygun görülmesi hâlinde görev yaptığı Bakanlık ve bağlı kuruluş teşkilatı içinde karşılıklı olarak yer değiştirebilir.
663 SAYILI KHK' NIN 45/A MADDESİ' NE GÖRE ATANANAN SAĞLIK PERSONELİNİN İLGİLENDİREN KISIM :
"Sözleşmeli sağlık personeli istihdamı
MADDE 45/A- (1) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca ilgili mevzuatı gereği kura ile ataması öngörülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda bu maddede öngörülen şartlarla sözleşmeli personel istihdam edebilir.
(2) Bu kapsamdaki sözleşmeli sağlık personeli Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılacak yerleştirme ile atanabileceği gibi pozisyon ve ihtiyaç durumuna göre KPSS puanı esas alınarak Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınavla da atama yapılabilir. Sözlü sınav ve yerleştirmeye ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli sağlık personeli üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.
(4) Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.
BUNA GÖRE 663 SAYILI KHK 45/A MADDESİNE TABİ PERSONEL MADDE 4- TE BELİRTİLDİĞİ ÜZERE 4 YIL ÇALIŞTIKTAN SONRA TALEP ETMELERİ HALİNDE KADROLU OLURLAR BUNDAN DOLAYI 45/A MADDESİNE TABİ PERSONELLERİN BECAYİŞ HAKLARININ MÜMKÜN OLMADIĞI GÖRÜŞÜ BECAYİŞ.MEMUR SİTEMİZCE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ATAMA VE YER
DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
....
Karşılıklı yer değiştirme
MADDE 40 – (1) Atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlayanların il içinde; iki yılı tamamlayanların iller arası karşılıklı yer değiştirme istekleri, aynı sınıf ve unvanda olmak kaydıyla merkezde birim amirlerinin, taşrada müftü, dini yüksek ihtisas merkezi veya eğitim merkezi müdürlerinin muvafakati ve atamaya yetkili amirin uygun görmesi üzerine Başkanlığın izni ile yerine getirilir.
(2) Bulunduğu grup veya sınıfta bir defa olmak üzere, grup veya sınıf hizmetine tabi olanların aynı grup, sınıf ve unvanda olmak kaydıyla karşılıklı yer değiştirme talepleri yerine getirilebilir.""""
GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ ATAMA
VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Karşılıklı yer değiştirme suretiyle atama
MADDE 15 – (1) Genel Müdürlük kadrolarına merkezi yerleştirme ile ilk defa atanacak adayların aynı unvan ve kadroda olmak şartıyla, yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra atamaları henüz yapılmadan karşılıklı dilekçe ile müracaatları halinde ilk atama yerleri, Genel Müdürlükçe de uygun görülmesi halinde karşılıklı olarak değiştirilebilir.
(2) Aynı hizmet bölgesinde yer alan illerde veya aynı il içerisinde görevli personelden, asalet tasdik olmak kaydı ile aynı unvan ve kadroda görev yapanlar, il müdürlükleri aracılığı ile müracaatları ve Genel Müdürlüğün uygun görmesi halinde karşılıklı olarak atama döneminde yer değiştirme suretiyle atanabilirler.
(3) Karşılıklı yer değiştirme suretiyle ataması yapılan personelden birinin görevine başladıktan sonra vazgeçmesi halinde vazgeçme talepleri dikkate alınmaz.
(4) 19 uncu maddeye göre atanan personele, bu madde hükümleri uygulanmaz.
Hizmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmeler
MADDE 19 – (1) Hizmet gereği atama yapılabilmesi için haklarında adli veya idari bir soruşturma yapılmışve bu soruşturma sonucunda o yerde kalmalarında sakınca görülmüş olması gerekir.
(2) Bu maddenin birinci fıkraya göre atananların ayrıldıkları birime dönme talepleri iki yıl sonra başvurmalarıhalinde değerlendirilebilir.
(3) Görev yapılan birimin; kapanması, devri, iş yükünün önemli ölçüde azalması nedeniyle personele ihtiyaçduyulmaması hallerinde; ihtiyaç duyulan birimlere Genel Müdürlükçe resen atama yapılabilir.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Malesef Milli Eğitim Bakanlığının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Becayiş ile ilgili bir hüküm bulunmamakla beraber 2012 yılındaki bir soru önergesine verilen cevapta Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili güncellemeler devam etmektedir şeklindeki açıklamaya rağmen yönetmelikte becayişle ilgili herhangi bir gelişme yaşanmamıştır.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Karşılıklı yer değiştirme
MADDE 20 – (1) Bakanlık kadrolarına merkezi yerleştirme ile ilk defa atanacak adayların aynı unvan ve kadroda olmak şartıyla, yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra atamaları henüz yapılmadan karşılıklı dilekçe ile müracaatları halinde ilk atama yerleri, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde karşılıklı olarak değiştirilebilir.
(2) Aynı hizmet bölgesinde yer alan illerde veya aynı il içerisinde görevli personelden, asaleti tasdik olmak kaydı ile aynı unvan ve kadroda görev yapanlar, il müdürlükleri aracılığı ile müracaatları ve Bakanlığın uygun görmesi halinde karşılıklı olarak atama döneminde yer değiştirme suretiyle atanabilirler.
(3) 16 ncı maddeye göre atanan personele, bu madde hükümleri uygulanmaz.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (0)
- Adalet Bakanlığı (110)
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (179)
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (18)
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (15)
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (5)
- Dışişleri Bakanlığı (2)
- Diyanet İşleri Başkanlığı (74)
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (0)
- Gençlik ve Spor Bakanlığı (166)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı (17)
- İçişleri Bakanlığı (58)
- Kültür ve Turizim Bakanlığı (43)
- Milli Eğitim Bakanlığı (103)
- Milli Savunma Bakanlığı (12)
- Sağlık Bakanlığı (1408)
- Tarım ve Orman Bakanlığı (47)
- Ticaret Bakanlığı (1)
- Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı (3)